Aksjonskomiteen for sekstimersdagen er en grasrotorganisasjon. Arbeidet gjøres på dugnad. Den viktigste oppgava er å argumentere for sekstimersdagen og gi informasjon om steder hvor det er sekstimersdag. Vi kan komme på små og store møter og snakke med fagforeninger og andre.
Organisasjonen er et nettverk. Vi har et arbeidsutvalg. Kontaktpersoner er Magnhild Folkvord, mafolkvo(at)online.no og Jorun Gulbrandsen, jorgul(at)online.no, tlf 900 69 469
Historie
Det begynte i 2014 med at Kjersti Ericsson hadde et bursdagsønske: En konferanse om sekstimersdagen. Festkomiteen oppfylte ønsket, og en konferanse ble holdt 1. mars. Det var mange gjerne ville arbeide videre for sekstimersdagen, og Aksjonskomiteen for sekstimersdagen blei starta.
EI FANE MED HISTORIE
Originalfanen tilhørte Skjønstå Arbeidsmandsforening i Sulitjelma og ble sydd rundt 1907. Opprinnelig var kravet 8-timers arbeidsdag, men etter at det kravet var innfridd ble 8-tallet malt over med et 6-tall. Til LO-kongressen 1981 var Sulis-arbeiderne blant dem som igjen stilte kravet om 6-timersdagen.
Med fagforeningens tillatelse ble fanen kopiert i 1983. Marianne Hølmebakk og Marit Wiklund malte den for aksjonen «Ta 6-timersdagen på 8. mars», en aksjon som startet 8. mars samme år. Det var samling ved Stortinget kl. 15.00 som ble avsluttet med å overrekke brev med argumentasjon for 6-timersdagen til Kommunalkomiteen.
Ideen kom etter et helgeseminar på Sørmarka, arrangert av Kvinneutvalget i NTLs Stedstyre for Oslo og omland. I årene 1983–1988 ble aksjonen markert i forbindelse med 8. mars med brev til i Stortinget, gateparlament, gatekongress etc. Fanen var med og ble også båret i 8. marstoget, siste gang i 1996. Nå tar vi den fram igjen: 100 år er nok!
Hva vi gjør:
Vi samler nyheter og argumenter for sekstimersdagen på nettstedet vårt.
Vi følger med på forsøk med sekstimersdag i Norge og Sverige.
Vi lager løpesedler, hefter og jakkemerker.
Vi deltar med paroler 8. mars og 1. mai.
Vi innleder på møter og deltar i debatter når noen ber oss.
Logo