21 januar 2017
Aksjonskomiteen for sekstimersdagen har spørsmål til Mette Nord Foto: GAD
Til Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet
Normalarbeidsdagen har siden 1987 vært på 7,5 timer. Mange har forventninger om at sekstimersdagen kan gjennomføres via tariffoppgjørene, slik du sa det i VG 18. november 2015: «Målet er å få til sekstimers dag i løpet av 2020-2022. Vi er overbevist om at det er riktig veien å gå for Norge.» Med å ta en halvtime i hvert av de tre neste tariffoppgjøra – 2018, 2020 og 2022 kan sekstimersdagen bli en realitet. Dette har du jo argumentert for mange ganger siden, i aviser og på møter.
Vil du, Mette Nord, leder for det største forbundet i LO, med 355 000 medlemmer, stille forslag på LO-kongressen om at dette skal gjennomføres? Kravet har støtte fra de store årlige konferansene med fagforeningsfolk fra privat og offentlig sektor, Trondheimskonferansen og Rogalandskonferansen, som har gjort slike vedtak, og sjølsagt er det mange vedtak i ditt eget forbund.
Vi stiller spørsmålet om dette nå før LO-kongressen, fordi vi er så mange som tror du og Fagforbundet kommer til å gjøre det, dermed kan andre komme til å forholde seg passive. Men dersom du og forbundet ikke vil stille det konkrete forslaget om de tre halve timene i tre tariffoppgjør, så burde du si ifra, slik at andre forstår at de må aktivisere seg.
Gerd Inger Polden,
Aud O. Eiken,
Berit Ch. Nielsen,
Jorun Gulbrandsen
Ikke alt i en jafs. Sekstimersdag. Svar fra Mette Nord, leder i Fagforbundet
Foto Trond Isaksen
Mette Nord svarer i Klassekampen Meninger 21. januar 2017.
Klassekampen 18. januar får Fagforbundet støtte for forslaget sitt om reduksjon av arbeidstida. Vi mener at vi framover må ta ut deler av velferdsveksten på en annen måte enn i rent forbruk. En løsning kan være at vi jobber mindre. Da kan flere få jobb og hele stillinger. Det kan også bidra til at flere klarer å stå i jobb til pensjonsalder- framfor å havne ufrivillig
utenfor.
Til vårens LO-kongress har Fagforbundet sendt inn flere forslag som handler om hvordan vi skal organisere oss for å møte framtida. Forslaget om å redusere arbeidstida er et av mange gode forslag. Vi foreslår blant annet «Når det gjelder arbeidstidsreformer og arbeidstid, for eksempel 6-timers dag, vil LO legge en plan for hvordan slike reformer kan innføres. Planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer LO har fra nasjonale og internasjonale
forsøk».
En arbeidstidsreduksjon med full lønnskompensasjon er en reform som setter livskvalitet foran forbrukervekst. En arbeidstidsreduksjon vil være solidarisk og bidra til at flere som i dag står utenfor arbeidslivet vil kunne få en mulighet til å bidra.
En annen utfordring mange i dag sliter med er muligheten for full stilling. En arbeidstidsreduksjon kan være et av tiltakene for flere hele stillinger.
For å nå målet om sekstimers-dag, så kan vi ikke ta alt i et jafs. Det bør skje over tid. Vi som arbeidstakere må være med på spleiselaget. Fagforbundet mener en arbeidstidsreduksjon må gjelde både privat og offentlig sektor.
En slik reform må være fundamentert i lovverket, og ikke kun skje gjennom tarifforhandlingene i offentlig sektor. Dette er en utfordring som kan finne sin løsning gjennom et godt trepartssamarbeid, og må være forankret i frontfaget. Første steg på veien er uansett at et flertall av delegatene på LO-kongressen mener at det er riktig vei å gå.
Mette Nord
leder i Fagforbundet
mette.nord@fagforbundet.no